niby proste, ale mam pewne wątpliwości więc proszę o pomoc
adam: Ile wynosi delta

F(x)= −3x
2+ax+
83+a
x
2−(m+3)x+2m=0
4 paź 18:19
Kejt:
pozwolę sobie podmienić parametr, żeby się nie mieszało:
| | 8 | |
Δ=b2−4ac=y2+4*3*( |
| +y)=... |
| | 3 | |
4 paź 18:24
adam: to to ja też wiem, tylko że w głowie mam pustke i czy po wymnożeniu tego pierwszego przykładu
wychodzi a
2+32+12a
4 paź 18:28
Godzio: tak
4 paź 18:31
adam: dobra dzięki za pomoc, nie wychodzi mi jedno zadanie i już miałem wątpliwość czy dobrze delte
liczę
4 paź 18:33