matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
d
john:
(1+x
−1
)
−2
− (1−x
−1
)
−2
Do najprostszej postaci skorzystalem z :: (1+x
−1
) ( 1−x
−1
) = 1−x
−2
co dalej moge z tym zrobic ?
4 paź 18:01
Godzio:
1
1
−
= sprowadzam do wspólnego mianownika
1
(1 +
)
2
x
1
(1 −
)
2
x
1
1
(1 −
)
2
− (1 +
)
2
x
x
=
1
(1 −
)
2
x
2
1
1
1
1
(1 −
− 1 −
)(1 −
+ 1 +
)
x
x
x
x
=
1
(1 −
)
2
x
2
4
−
x
mnożę licznik i mianownik przez x
4
1
(1 −
)
2
x
2
−4x
3
−4x
3
=
(x
2
− 1)
2
x
4
− 2x
2
+ 1
4 paź 18:08
john:
hm. Co zrobiłes w 3 linijce?
4 paź 18:44