algebra
koko: obl. różnicę miezy najmniejszym i największym pierw. wielomianu:
x4−6x3−2x2+6x+1
proszę o pomoc
4 paź 17:34
Maciek:
W(1)=1
4−6*1
3−2*1
2+6*1+1
W(1)=0
Podziel Twoj wielomian przez dwumian (x−1) wynik wklej tutaj i potem zobaczymy co dalej
4 paź 17:46
kwiatek: −6x
2−8x
2−2x−1 nie jestem pewna czy dobrze podzieliam
4 paź 18:08
kwiatek: i co dalej?
4 paź 18:08
Godzio:
x4 − x3 − 5x3 + 5x2 − 7x2 + 7x − x + 1 =
x3(x − 1) − 5x2(x − 1) − 7x(x − 1) − (x − 1) =
(x − 1)(x3 − 5x2 − 7x − 1) =
czyli coś źle policzyłaś
4 paź 18:09
kwiatek: źle.... x3−5x2−7x−2 ?
4 paź 18:11
Godzio:
(x − 1)(x
3 + x
2 − 6x
2 − 6x − x − 1) = (x − 1)(x
2(x + 1) − 6x(x + 1) − (x + 1)) =
(x − 1)(x + 1)(x
2 − 6x − 1) =
a dalej se licz deltę bo pierwiastki wychodzą a mi się liczyć tego nie chce
4 paź 18:11
kwiatek: (x − 1)(x3 + x2 − 6x2 − 6x − x − 1) = (x − 1)(x2(x + 1) − 6x(x + 1) − (x + 1)) = (x − 1)(x +
1)(x2 − 6x − 1) = to jest dobrze?
(x2 − 6x − 1) z tego deltę?
4 paź 18:17
Godzio: tak i pierwiastki
4 paź 18:17
kwiatek: mozesz wytlumczyc mi to zadanie?
4 paź 18:21
Godzio: ja to robię metodą grupowania a ty jeśli nie masz w tym wprawy to dziel sobie tylko dokładnie
4 paź 18:23
kwiatek: wystarczy Tw zapis i wyliczenie z delty pierw potem? i tyle? bo wczesniej ktos inaczej mi kazal
robic...
4 paź 18:24
kwiatek: aha, a jesli chce podzielic to dziele i z wynikiem co robie?
4 paź 18:25
Godzio:
Jeśli będziesz dzielić:
(x4 − 6x3 − 2x2 + 6x + 1) : (x − 1) = x3 − 5x2 − 7x − 1
dalej:
x3 − 5x2 − 7x − 1) : (x + 1) = x2 − 6x − 1 −−− i teraz delta i pierwiastki
4 paź 18:27
kwiatek: ok dzięki
a moglbys jeszcze zerknac na to:
dla jakich l.rzeczywist. zachodzi równosc
1)(a+b)2=a2+b2
2)√(a+b)2=a+b
4 paź 18:31
Godzio:
(a + b)2 = a2 + b2
a2 + 2ab + b2 = a2 + b2
2ab = 0 −−−− tylko dla np. a = 0 i b ∊ R lub a ∊ R i b = 0
|a + b| = a + b tylko dla a + b > 0
4 paź 18:33
kwiatek: thx
4 paź 18:41