Proszęo rozwiązanie, nie wiem od czego zacząc ;/
Maniek ;}: Rozwiąż układy równań.
a) 12(x−1)+y=−212
x−7=l−y
b) x(x−6)−x(y+x)=y(3−x)
2x+y=0
4 paź 17:34
Maciek:
b)
x(x−6)−x(y+x)=y(3−x)
2x+y=0
x(x−6)−x(y+x)=y(3−x)
y=−2x
Wstaw za y w pierwszym rownaniu −2x i wylicz x.Nastepnie majac x podstaw do drugiego
4 paź 17:36
Maniek ;}: a jak mam wykonac a)
4 paź 17:37
Maniek ;}: przez 2 pomnozyc
4 paź 17:41
Maciek:
a)
x−7=1−y
x=8−y
Podstaw podobnie , ale np. tym razem x do pierwszego i wylicz y.Nastepnie majac y wstaw do
drugiego i masz x
4 paź 17:42
Maniek ;}: tylko w tym : x−7=l−y jest "l" a nie 1
4 paź 17:44
Maniek ;}: to jakk
4 paź 17:46
Maciek:
No to jak tam jest l , to wylicz z drugiego rownania x oraz y i wstaw do 1 i bedzie jedna
niewiadoma l=...
4 paź 17:52
Maniek ;}: pomoze mi ktos
4 paź 17:52
Maciek: Jak bedziesz mial l to postepujesz dokladnie jak w drugim
4 paź 17:53
Maniek ;}: ee czyli jak
4 paź 18:11
Maniek ;}: czy napisze mi ktoś wkoncu konkrety czy nie
4 paź 18:18