ss
ilak: Wykaz ,ze:
3√20+√392 +
3√20−√392 = 4
robiłem to tak:
(20+
√3921/3 + (20−
√392)
1/3 = 4
t=(20 +
√3921/3
t+8/t=5
t
2 +8−4t = 0
Δ<0
co zrobic

?
4 paź 17:25
Godzio:
t + U{
3√8}}{t} = 5 teraz kończ
4 paź 17:35
4 paź 17:36
john: czyli Δ:=17
t1=(5+p{17)/ {2}
t2= (5−√17 / {2}
i jak mam teraz porównac t1=(20 + √392)1/3 ?
4 paź 17:44
Godzio: źle spojrzałem bo patrzyłem na twój zapis końcowy i tam powinno być 4 a nie 5
t
2 − 4t + 2 = 0
ale to i tak średnio wychodzi hmmmm
4 paź 17:56
Godzio:
Można to też tak rozwiązać, mamy dojść do 4 więc jakikolwiek pierwiastek po usunięciu się 3
musi się zredukować a z obu powinna zostać 2 więc ja bym to tak zrobił:
3√(2 + x)3 + 3√(2 − x)3 =4
2 + x + 2 − x = 4
4 = 4
I jak nie wpadniesz na to jak to zapisać to napisz to pokaże
4 paź 18:01
john: Troche nie zakumalem Twojego zapisu.
Dlaczego mozna tak zrobic ?(Twoja pierwsza linijka )
4 paź 18:07
Godzio:
Pokazałem tylko jak najlepiej zrobić, zapamiętaj jeśli masz takie coś udowodnić to ZAWSZE pod
pierwiastkiem będziesz miał wzór skróconego mnożenia
392 = 72 * 22 * 2
√392 = 14√2
3√20 + 14√2 + 3√20 − 14√2 = 4
3√(2 + √2)3 + 3√(2 − √2)3 = 4
2 + √2 + 2 − √2 = 4
4 = 4
4 paź 18:14
ilak: wiec jak to zrobic Panowie ?
4 paź 18:16
john: hm.Ze cos takiego.Wsumie pewnie masz racje

. Bo z tego mojego zapisu to taki nijak cos
wynikka
4 paź 18:17