dla jakich x liczby: 1, log przy podstawie jedna druga(2x−1), 25 w podanej kolej
Ankaaa.: dla jakich x liczby: 1, log przy podstawie jedna druga(2x−1), 25 w podanej kolejności tworzą
ciąg geometryczny. Wyznacz iloraz ciągu.
4 paź 17:06
runny: chodzi o log12(2x − 1) ?
4 paź 17:29
runny:
Przypuszczam, że chodzi o to, w takim razie przejdźmy do rozwiązania.
Dla dowolnego ciągu geometrycznego spełniony jest warunek:
a
n−1 a
n + 1 = a
n2
Stąd mamy
25 = ( log
12(2x − 1) )
2
5 = log
12(2x − 1)
stąd:
Iloczyn policz sobie sama
4 paź 17:38