WIelomian
Tommy: 6x8−12x6−5x5+10x3+x2−2=0
4 paź 16:56
Maciek: Podbijam do gory bo czekam az ktos rozwiaze

Sam nie mam pomyslu bo szukanie pierwiastkow to
chyba strata czasu?
4 paź 17:10
Tommy: Rozwiązania są pierwiastkami : √2, − √2, i trzeciego stopnia z 13 i − 13
4 paź 17:17
Maciek: Podbijam znowu do gory
4 paź 17:54
Maciek: Podbijam znowu
4 paź 18:25
Ломоно́сов: 6x
8 − 12x
6 − 5x
5 + 10x
3 +x
2 − 2=0
6x
6(x
2 − 2) − 5x
3(x
2 − 2) + 1(x
2 − 2) = 0
(x
2 − 2)(6x
6 − 5x
3 +1) = 0
(x −
√2)(x +
√2)(6x
6 − 5x
3 +1) = 0
6x
6 − 5x
3 +1
Podstawiamy x
3 = t
6t
2 − 5t + 1 =0
Δ= 25 − 24 = 1
√Δ = 1
Być może gdzieś zrobiłem błąd, skoro w odpowiedziach wychodzi pierwiastek trzeciego stopnia z
4 paź 18:25
Tommy: Wszystko dobrze, ja źle przepisałem odpowiedzi

Dziękuję bardzo.
4 paź 18:55