oblicz
gallg: x4+4x3−19x2−106x−120=0
Poszukuje rozwiązania tego równania.
Metoda Bezu nie pasuje tak samo liczby niecałkowite, grupowanie .
4 paź 16:46
Maciek: W(1)=0
Zacznij od podzielenia Twojego wielomianu przez dwumian (x−1).
4 paź 16:53
gallg: Ale dla jedynki nie równa się 0
4 paź 16:55
gallg: 1+4−19−106−120≠0
4 paź 17:02
Maciek: Ehh na koncu jest −120^^ a jak by byl plus to by bylo

, zle spisalem na kartke.
4 paź 17:04
Maciek: A sprawdzales wogole W(2),W(3)? takie podstawowe?Moze wyjdzie gdzies 0?
4 paź 17:06
gallg: Mi nic nie pasuje
4 paź 17:40
Maciek: Runny ratuj
4 paź 17:43
Godzio:
W(−2) = 0
W(−3) = 0
Dale sobie poradzisz
4 paź 17:44
Godzio: Takie coś wyjdzie, coś chyba kiepsko sprawdzałeś

x = −2
x = −3
x = −4
x = 5
4 paź 17:45
Maciek: No wlasnie tak myslalem ze cos musi pasowac , ale jak komus sie nawet sprawdzac nie chce
4 paź 17:54
gallg: Naprawdę mi nie wyszło.
Sprawdzałem nawet do 10 dzielnika.
4 paź 19:26
gallg: teraz mam
x3+2x2−23x+60
I znowu zgubiłem dzielnik...
4 paź 19:30
gallg: mam x=−3
4 paź 19:35
gallg: z dzielenia dostałem x2+x+20 i delta jest mniejsza od zera
4 paź 19:38
gallg: ?
4 paź 20:42
Godzio: napisałem Ci wszystkie rozwiązania, więc coś zkiepściłeś
4 paź 20:43
gallg: Ale co mogłem popsuć?
4 paź 21:08