sześcian sumy liczb
zeit: sześcian sumy liczb √5 i 1 jest równy: A: 5√5+16 B:8√5+1 C:7√5+1 D: 8√5+16
4 paź 15:58
Maciek:
(√5+1)3=...
(a+b)3=a3+3a2b+3ab2+b3
4 paź 16:01
zeit: Dzięki bardzo ale wzory skróconego mnożenia znam. jednak podstawiając poszczególne elementy
wychodzą mi jaja i nie wiem czy ja się mylę czy z czterech podanych odpowiedzi żadna nie jest
prawidłowa.
4 paź 16:04
Maciek: (√5+1)3=(√5)3+3*(√5)2*1+3*√5*12+13=5√5+15+3√5+1=16+8√5=8(2+√5)
Odpowiedz d)
4 paź 16:08
zeit: Dzięki mogę prześledzić gdzie robię błąd
4 paź 18:40