Jak to zrobić? :<
elcia:
12,56 * 218
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− + 0,2−3 * 8 : 0,114 =
0,1−8
Jak to obliczyć? mi wychodzi zły wynik :< kompletnie nie wiem jak to zrobić ; /
4 paź 14:47
elcia: wie ktoś jak to zrobić?
4 paź 18:20
Olo112: A jaki ci wyszedł wynik? Bo coś mam, ale jak ma być złe, to po co pokazywać...
4 paź 18:37
Olo112: Znaczy się jaki ma być
4 paź 18:38
elcia: 104 ( 1013 + 1)
taki wynik jest podany styłu w książce . <3
4 paź 18:40
Olo112: Kurczę to w ogóle nie taki mi wyszedł...
4 paź 18:41
elcia: a sprowadziłeś to jakoś do tych samych podstaw?.
4 paź 18:42
Godzio:
będę za 3 minuty to pokarzę jak to zrobić bo zanim wymyślicie to trochę minie
4 paź 18:43
Olo112: No nie.
4 paź 18:43
Olo112: Jestem ciekawy, czy byłem blisko...
4 paź 18:45
elcia: Godzioo dzięki wielkie ; **
jutro mam z tego sprawdzian −,− a nam nasza matematyczka tylko robiła zadania na tych samych
podstawach, a różnych wykładnikach. ; //
to nam zadała do domu ; /
4 paź 18:47
Godzio:
Najpierw pozamieniam:
| | 1 | | 25 | |
12,56 = (12 |
| )6 = ( |
| )6 |
| | 2 | | 2 | |
0,1
−8 = 10
8
... : 0,1
14 = * 10
14
czyli mamy:
10
4 + 10
17 =
10
4(10
13 + 1)
4 paź 18:55
elcia: dzięki wieeeelkie Godzio

mam pytanie bo nie wiem jak to zmieniłeś:
10
3
0,1
−8 = −−−−−−−−
8
dlaczego w liczniku jest do potęgi 3? @
@
4 paź 19:04