..
elcia:
105 * 0,013
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− * 16−1=
20−3
Wie ktoś jak to zrobić? z góry dziękuje za pomoc <3
4 paź 14:44
Maciek: Zamien 0,01 na (10
x)
3, a 20
−3 na 2
x i 10
x , 16 na (2
x)
−1 i poskracaj
4 paź 14:51
elcia: dlaczego tam przy 10 jest x? o.O
4 paź 18:24
elcia: to będzie? :
105 * ( 10−2 ) razy do potęgi 3
========================= = 24 do potęgi −1
( 2* 10 ) do potęgi −3
?
i co zrobić z tym dalej? oO
4 paź 18:35
elcia: dobrze ja to rozpisałam dalej? oO
4 paź 18:42
elcia: ..?
4 paź 18:47
elcia: ..
4 paź 18:59
think: skorzystaj z tych wzorów
(a
b)
c = a
b*c
a
b*a
c = a
b+c
4 paź 19:01
elcia: jak zamienić to 20−3
żeby w podstawie było 10? @@
4 paź 19:14
think: 20−3 = (2*10)−3 = 2−3*10−3
4 paź 19:18
elcia: już zrobiłam, dzięki za pomoc.
4 paź 19:19
think: 
proszę, ale poćwicz te wzory jak Ci wejdą w nawyk to będziesz te zadanka trzaskać w try miga
4 paź 19:28