Szukanie wyrazów ciągu an
Romek: Wypisz kilka początkowych wyrazów ciągu a
n:
a)
| | ⎧ | √n dla n parzystych | |
| an= | ⎩ | 1n dla n nieparzystych |
|
| | ⎧ | a1=4 | |
| b) | ⎩ | an+1= 1+ 2√n n∊N |
|
nie wiem nawet jak zacząć te zadania...
proszę bardzo o pomoc

z góry dziękuję
4 paź 14:42
Godzio: podstawiaj
a) parzyste: 2,4,6,8,... ⇒
√2,
√4=2,
√6,
√8 = 2
√2
| | 1 | |
nieparzyste: 1,3,5,7,9 => analogicznie jak wyżej tylko podstawiasz do |
| |
| | n | |
b) a
1 = 4
a
2 = 1 + 2
√1 = 1 + 2 = 3
a
3 = 1 + 2
√2
a
4 = 1 + 2
√3
4 paź 14:45
Jack:
masz napisane

a)
| | 1 | |
a1= |
| (bo 1 nie parzyste)
|
| | 1 | |
a
2=
√2 (bo 2 jest parzysta)
itd
itd
Podobnie zrób z b)
4 paź 14:45
Schnapi: Tak a jeśli ja mam taki przykład:
wiem podobny, ale jak mogę obliczyć a
n ?
a
1=3
a
2 = 2
2 + 2
a2 ? ?
4 paź 14:59
Jack:
przyjrzyj się indeksom: raz masz an+1 a obok an.
4 paź 15:02
Schnapi: Aż mi głupio pytać.. obok czyli który ?

nie zbyt kumaty jestem.. przepraszam za problem z góry
4 paź 15:07
Jack:
an+1= n2 + 2an −−− tu nie bez powodu są różne indeksy. W swoim zapisie
pomyliłeś się i dałeś dwa razy takie same ("a2").
4 paź 15:20
Schnapi: No tak ale w dalszym ciągu nie wiem co podstawić za a
n
a
1=3
a
2 = 2
2 + 2... i co podstawić za a
n ?
zielony jestem całkowicie
4 paź 15:46