rozwiąż równanie
ewa: (x+2)(x−2)(x−3)=(x+3)(x+3)(x−2)+2
4 paź 12:18
think: (x2 − 4)(x − 3) = (x2 + 6x + 9)(x − 2) + 2
x3 − 3x2 − 4x + 12 = x3 + 4x2 − 3x − 18 + 2
dalej sobie sama z tym poradzisz...
4 paź 12:32
ewa: a dlaczego (x2 − 4)? bez 4x w środku?
4 paź 12:54
ewa: zrobiłam tak jak kazałeś i wyszło mi x=4 dobrze jest
4 paź 13:05
think: raczej nie...
(x + 2)(x − 2) = (x
2 − 4)
{ze wzoru skróconego mnożenia... który każdy powinien znać w pewnym wieku
po redukcji wyrazów podobnych z przedstawionego równania powinnaś otrzymać funkcję kwadratową
postaci:
7x
2 + x − 28 = 0
Δ = ....
x
1 = ....
x
2 = ....
Zreszta sama mogłaś to sprawdzić w równaniu wyjściowym za każdego x−a podstawiając 4 czy
wyjdzie Ci L = P

ale nie, samemu boli pomyśleć...
4 paź 13:33
ewa: ale bez takich złośliwości proszę
4 paź 15:08