pliss
marika15: dany jest prostokąt o obwodzie 40 cm sprawdzcie budując inne prostokąty o tym samym obwodzie ,
czy jeżeli zwiększymy długość prostokąta , to musimy jego szerokość zmniejszyc o tyle samo,
czy długości i szerokości prostokątów o stałym obwodzie są odwrotnie proporcjonalne?
4 paź 12:09
think: 2a + 2b = 40 → a + b = 20 → b = 20 − a
jeśli zwiększę a o 3 to
bn = 20 − (a + 3) = 17 − a
to nowe b względem starego zmniejszy się o 3. Czyli o tyle o ile zwiększam szerokość o tyle
samo trację na długości.
4 paź 13:28