udowodnij
MM: Udowodnij, że jeżeli b=a−1, to (a+b)(a2+b2)(a4+b4)(a8+b8)...(a32+b32)=a64−b64
4 paź 09:16
think: a64 − b64 = {ze wzoru skróconego mnożenia a2 − b2 = (a + b)(a − b)} = (a32 +
b32)(a32 − b32) = {nadal z tego samego wzoru} (a32 + b32)(a16 +
b16)(a16 − b16) =
(a32 + b32)(a16 + b16)(a8 + b8)(a8 − b8) =
(a32 + b32)(a16 + b16)(a8 + b8)(a4 + b4)(a4 − b4) =
(a32 + b32)(a16 + b16)(a8 + b8)(a4 + b4)(a2 + b2)(a2 − b2) =
(a32 + b32)(a16 + b16)(a8 + b8)(a4 + b4)(a2 + b2)(a + b)(a − b) =
(a32 + b32)(a16 + b16)(a8 + b8)(a4 + b4)(a2 + b2)(a + b)(a − (a − 1)) = cdn.
4 paź 11:12
MM: dzięki wielkie oczywiście
4 paź 12:35