Z warunku istnienia trójkątów mamy takie nierówności (po jednej z każdego)
x + y > c
z + y > a
x + z > b
sumując je otrzymamy:
x + y + z + y + x + z > c + a + b
2x + 2y + 2z > a + b + c /:2
| a + b + c | ||
x + y + z > | c.n.d. | |
| 2 |
Z nierówności trójkąta mamy:
d + e > a
e + f > b
f + d > c
Dodajemy nierówności stronami
d + e + e + f + f + d > a + b + c
2d + 2e + 2f > a + b + c
2(d + e + f) > a + b + c
| a + b + c | ||
d + e + f > | ||
| 2 |
| a+b+c | ||
Można również wykazać,że | =d2 (cosβ1 + cosβ2) + e2 (cosγ1 + | |
| 2 |
| a+b+c | ||
I teraz | = d + e + f ⇔ α1 ,α2,β1,β2,γ1,γ2 = 0
| |
| 2 |
| a+b+c | ||
Ale suma tych kątów musi wynosić 180,a zatem | < d+e+f
| |
| 2 |