Dziedzina funkcji. Pomocy!
eła: POMOCY!
Wyzn. dziedzinę funkcji:
f(x) = √x4−16x2
jak to zrobić algebraicznie?
4 paź 05:31
think: eła a umiesz policzyć √−25 ? albo √−2 ?
4 paź 07:59
think: więc zastanów się jaki rodzaj liczb chcemy otrzymać pod pierwiastkiem i dziedzina gotowa
4 paź 08:00
ups: witam, wiem że liczba pod pierwiastkiem nie może być ujemna ( co najwyżej równa zeru lub
większa).
Może ktoś podać sam wynik ? wiem jak to obliczyć ale coś mi nie wychodzi xD
4 paź 14:06
Maciek: Rozpisz tutaj to sprawdzimy blad
4 paź 14:08
ups: x
4 − 16x
2 ≥ 0
x
2 (x
2 −16)≥0
x
2≥x
2−16 do tego momentu doszedłem

0≥−16 a to przypuszczam ale coś mi nie pasuje bo chyba powinno wyjść coś w stylu x≥...
4 paź 14:16
Maciek:
x
2=t
t
2−16t ≥ 0
Δ=16
2−4*1*0
Δ=256
√Δ=16
t
1=0 t
2=16
x
2=0 x
2=16
x=0 v x=−4 v x=4
Dokoncz
4 paź 14:28
think: no tak ale na jakiej zasadzie przenosisz x
2 − 16 na drugą stronę?

masz postać iloczynową nie sumę czy różnicę aby tak zrobić.
x
2 jest zawsze >=0
czyli zostaje rozpatrzyć kiedy x
2 − 16 > = 0 a to wtedy i tylko wtedy gdy (x − 4)(x + 4) >= 0
4 paź 14:29
ups: hmm czyli do dziedziny ∊ R\[4;−4]
4 paź 14:37
Maciek: A nie uwazasz ,ze x∊(−∞;−4)∪(4;+∞) ?
4 paź 14:46
Maciek: Haha przepraszam , sie zagapilem ,ale to to samo
4 paź 14:48
ups: No racja

Po czym stwierdzić czy liczbę czy przedział mam wyłączyć z dziedziny ?
4 paź 14:51
think: teraz wypadł Ci przedział to go wyrzucasz z dziedziny, gdybyś miał zadanie typu
| 1 | |
| to wypadłyby Ci z dziedziny liczby 0 i −2, zależy od zadania  |
| x(x+2) | |
4 paź 15:08