funkcja liniowa
justyna: Prosta l przechodzi przez punkty P = (− 1;9) i S = (2; − 3),
prosta k ma równanie 2x − y + 3m −1 = 0.
Znajdź takie wartości parametru m aby punkt przecięcia prostych l i k naleŜał do
wnętrza prostokąta o wierzchołkach: A = (1; − 2), B = (3; − 2), C = (3; 1), D = (1; 1)
siedzę nad tym zadaniami od kilku godzin jeśli ktoś móglby to bardzo proszę nawet teraz.
4 paź 01:27
think:

3m − 1 w prostej k to jest przesunięcie góra dół. Musisz znaleźć punkty przecięcia prostej l z
bokami prostokąta i tak dobrać m aby prosta k przechodziła przez te same skrajne (czerwone
kropki na rysunku policz ich współrzędne (x,y) podstaw do równania prostej k a m samo Ci
wyjdzie

.
4 paź 08:07