f
Maciek:

Oblicz pole trójkąta .
Czyli mamy 1/2 a*h . I tu pytanie jak wyliczyć h?
3 paź 22:40
think: może należy skorzystać ze wzoru na trójkąt wpisany w okrąg?
3 paź 22:51
think: przy czym α to kąt naprzeciw boku którego długość znasz
3 paź 22:52
runny:

Czerwone odcinki to promienie
ΔAOB jest równoramienny, stąd jego wysokość dzieli podstawy na połowy
Czyli ΔADO jest prostokątny, jedna z jego przyprostokątnych równa jest 12, a przeciwprostokątna
równa jest 13. Stąd |DO| = 5 (Pitagoras). |CO| + |OD| = 13 + 5 = 18
3 paź 22:54
think: no dobra runny niewątpliwie Twój sposób jest szybszy, więc czuję się znokautowana

także
zmykam spać

dobrej nocy i do następnego starcia
3 paź 22:58
Eta:

czy w treści zad. jest,że trójkąt jest równoramienny? ( bo nie napisałeś)
jeżeli równoramienny , to:
h= x+r
x
2= 13
2 − 12
2=.........
P= .......
3 paź 23:01
Maciek: dzięki
3 paź 23:01
think: Eta a czy to nie jest hmm wniosek z tego że środek okręgu leży na linii wysokości?
3 paź 23:03
think: 
dobra już dobra miałam iść to idę
3 paź 23:04
Eta:
Hehe

....... skąd mam wiedzieć,czy rysunek( bohomaz)
podany przez Maćka jest prawidłowy
3 paź 23:05
Bogdan:
Maciek podał tylko rysunek, brak treści zadania. Nie można na podstawie rysunku
Maćka
przyjąć, że |CD| = 18.
Chodzi mi o rzetelne podawanie treści zadania przez oczekujących pomocy.
3 paź 23:07
Eta:
3 paź 23:08
runny: Gdyby nie był równoramienny zadanie byłoby tylko
trochę trudniejsze
3 paź 23:09
Maciek:

a tutaj jak obliczyć pole kwadratu?
3 paź 23:11
Maciek: tak trójkąt jest równoramienny
3 paź 23:12
Maciek: w drugim zad też
3 paź 23:13
Eta:
Oczekujesz poprawnego rozwiązania?
Napisz poprawną treść zadania
3 paź 23:13
runny: 6 to podstawa trójkąta, czy bok kwadratu?
3 paź 23:13
runny: ok, cofam. Gdyby 6 było bok kwadratu, to zadanie byłoby trochę za proste
3 paź 23:14
Maciek: w trójkąt równoramienny o podstawie 6 i h+12 wpisano kwadrat którego 2 wierzchołki lezą na
podstawie a pozostałe na ramionach . OBLICZ POLE KWADRATU
3 paź 23:14
Maciek: * h =12
3 paź 23:15
runny: Trzeba skorzystać z podobieństwa trójkątów, a potem rozwiązać równanie kwadratowe.
3 paź 23:16
Maciek: czyli jak zacząć najprościej ?
3 paź 23:17
runny: phi, nawet nie kwadratowe

P = 16
3 paź 23:18
Maciek: jak to rozpisać?
3 paź 23:18
runny:

Z podobieństwa:
stąd:
H = {2x
2}{y}
No i teraz mamy
H + 2x = 12
2x + 2y =6
rozwiąż
3 paź 23:20
runny: *
x − połowa boku kwadratu
3 paź 23:20
Eta:

x−−− dł. boku kwadratu, x >0
ΔABC ~ ΔDEC
x=..........
3 paź 23:22