Monotoniczność i ograniczoność ciągu..
yogii : Witam siedzę nad tym zadaniem juz sporo czasu i nic

Zbadaj monotoniczność i ograniczoność ciągu (an) jeśli
a)
an =
√n2 + 4n − n
b)
an =
11*2 +
12*3 +
13*4 + ... +
1n(n+1)
| | ⎧ | a1=4 | |
| c) | ⎩ | an+1=1+2√n | n należy do N
|
bardzo proszę o pomoc
3 paź 22:36
Jack:
zbadaj monotonicznośc wzorując się tym:
https://matematykaszkolna.pl/strona/263.html
A ograniczenie zbadaj badając granicę przy n→∞.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
W b) możesz zastosować prosty wzór |
| = |
| − |
|
|
| | n*(n+1) | | n | | n+1 | |
Ten ostatni przykłąd chyba inaczej ma wyglądać, hm?
3 paź 23:26
yogii: Tak miał wyglądać przykład c
próbowałem badać monotoniczność korzystając z tych wzorów lecz dochodzę do pewnego momentu i
nie wiem co dalej zrobić..
a jak zbadać monotoniczność w takim przypadku ?
an=
2nn!
3 paź 23:44
Jack:
tak jak zawsze an+1−an.
OK, myślalem że ten trzeci jest dany rekurencyjnie.
3 paź 23:47
yogii: Przykład c również należy rozwiązać wzorem an+1 − an ?
3 paź 23:51
yogii: W jaki sposób mogę rozwiązać przykład c ? może mi ktoś podpowiedzieć ?
4 paź 14:28
Jack:
c) dla monotoniczności:
an+1−an=1+2√n+1−1−2√n=2(√n+1−√n)>0 dla każdego n∊N, czyli jest monotoniczny
4 paź 14:33
yogii: Dzięki za pomoc Jack.
rozwiązując przykład
an = 2nn! dochodzę do pewnego momentu i nie wiem co dalej..
an+1= 2n+1(n+1)!
an+1 − an = 2n+1(n+1)! − 2nn!
i co teraz wspólny mianownik ?
trochę źle widać... mam nadzieję że się ktoś rozczyta
4 paź 15:14
Jack:
dokładnie tak. Powinien wyjść z tego ciąg nierosnący.
4 paź 15:18