mnożenie pierwiastków
Piotras: Proszę o pomoc w mnożeniu pierwiastków o różnym stopniu,
√2 to co jest po znaku mnożenie to
ulamek. Jeśli mogę prosić to wyjaśnijcie obliczenie

√2 * 3√4/2
3 paź 21:56
runny: Chodzi o coś takiego?
3 paź 21:57
Piotras: dokładnie
3 paź 21:58
Piotras: Niiiieeeeee

! sorki, źle spojrzałem, to nie 3 pierwiastki z 4, tylko pierwiastek 3stopnia z 4
, a reszt właśnie tak ma być
3 paź 22:01
3 paź 22:03
runny: 3√4 = √22 = 223 (2 do potęgi dwie trzecie)
√2 = 212 (2 do potęgi jedna druga)
√2 * 3√4 = 223 * 212 = 276
To wszystko dzielimy jeszcze przez 2, czyli mamy:
216 = 6√2
3 paź 22:11