Adex: Rozpisze mi to ktoś?
22x−4*2x+10x−4*5x=0
Nie umiem tego.. prosze o jakieś krótkie chociaż tłumaczenie...
3 paź 21:53
mi: 2x(2x−4)+5x(2x−4)=0
(2x−4)(2x+5x)=0
2x−4=0 lub 2x+5x=0
............
3 paź 21:58
Adex: coś mi się nie wydaje... 2
x−4=0 − ok, zgadzam się, ale co do 2
x+5
x=0 − to absolutnie nie
moze tak byc
3 paź 22:02
Adex: chyba ze masz jakis pomysl na rozpisanie tego
3 paź 22:02
mi: i bardzo dobrze, w pierwszym przypadku masz rozwiązanie, a w drugim brak

i koniec
3 paź 22:04
runny:
2
2x − 4* 2
x + 10
x −4 * 5
x = 0
4
x − 4* 2
x + 10
x −4 * 5
x = 0
2
x (2
x − 4) + 5
x (2
x − 4) = 0
(2
x − 4)(2
x + 5
x) = 0
(2
x − 4) = 0 ⋁ (2
x + 5
x) = 0
2
x − 4 = 0
2
x = 4
[P[x = 2]
2
x + 5
x = 0
2
x = 0
x ∊ ∅
5
x = −2
x ∊ ∅
odp: x = 2
3 paź 22:07
runny: eh, miałem długo tą kartę otwartą i przed rozpoczęciem pisania nie sprawdziłem czy ktoś
odpowiedział. Przepraszam
3 paź 22:07
Adex: jeszcze musi być x=3
3 paź 22:09
mi: ale 3 nie może być, podstaw sobie za x=3 do równania nie nie otrzymasz 0
3 paź 22:13
Adex: Wybaczcie, popatrzałem na inne odpowiedzi. Mam już dziś wszystkiego dosyć. Dziękuję za pomoc.
3 paź 22:19