Lachupakabra:
Podstawy trapezu mają długości 10 i 6. Suma miar kątów wewnętrznych czworokąta przy dłuższej podstawie jest równa 90stopni. Oblicz długość odcinka łączącego środki podstaw.
26 lut 22:51
wmboczek:
przez środek krótszej podstawy poprowadź proste || do boków. Odcinają one 2x3=6 z dłuższej podstawy i w środku masz trójkąt o podstawie 10-6=4. Szukana długość to środkowa w tym Δ. Kąt przy wierzchołku Δ to 180-α-β=90. Jak opiszesz na nim okrąg to odp jest prosta jest to promien = 2
27 lut 09:40