Wielomiany.
Lidus: Dane są wielomiany: P(x)=ax+b, V(x)=3x2−5x−8, W(x)=6x3−10x2−16x. Oblicz, dla jakich wartości
współczynników a i b wielomian W(x)−V(x) jest równy wielomianowi P(x)*V(x).
Czy tutaj muszę najpierw wyliczyć sobie wielomiany V(x) i W(x)?
A dalej co muszę zrobić

Rozwiąż równanie:
3x3−x2−6x−2=0
Czy tutaj ma to wyglądać następująco:
x2(3x−1) −2(3x+1)
x2=0 ⋁ 3x−1=0|+1 ⋁ 3x+1=0|−1
3x=1|:3 3x=−1|:3x
x=1/3 x=−1/3
3 paź 21:08
mi: musisz obliczyć W(x)−V(x), potem P(x)*V(x) i przyrównać potem współczynniki przy x3, x2, x i
wyraz wolny
a w równaniu musisz ustalić pierwiastek wielomianu
W(−1)=3*(−1)3−(−1)2−6*(−1)−2=−3−1+6−2=0
i wykonać dzielenie przez (3x3−x2−6x−2):(x+1)=
rozkładasz wielomian na czynniki i przyrównujesz do 0
3 paź 21:16
Lidus: Nie rozumiem zbytnio objaśnienia tego drugiego zadania...
3 paź 21:26
mi: jak wykonasz dzielenie, to otrzymasz wynik Q(x) i zapisz wtedy
3x3−x2−6x−2=(x+1)*Q(x) i wtedy przyrównaj
x+1=0 lub Q(x)=0
3 paź 21:33
Lidus: A po co to dzielić? Ja zawsze rozwiązując takie równania wyjmowałam tylko te pierwiastki.
3 paź 21:34
mi: tak, ale nie każdy wielomian rozłożysz na czynniki za pomocą wyłączania przed nawias, bo w tym
przypadku nie da rady, więc musisz podzielić
3 paź 21:35
Lidus: Aha, w takim razie dziękuję

.
3 paź 21:36