Pomocy
karwan: Wielomian W(x)=x4−3x3+2x2+ax+b jest podzielny przez wielomian Q(x)=(x+1)(x−2).Znajdź a i b,
a następnie rozwiąż równanie W(x)=0
3 paź 20:30
think: jest podzielny przez Q czyli pierwiastki Q są pierwiastkami W ⇒ W(−1) = 0 i drugie równanie to
będzie W(2) = 0 i z układu tych równań wyliczysz już a i b.
3 paź 20:32
mi: W(x) dzieli się przez x+1, zatem −1 jest jego pierwiastkiem.....W(−1)=0
podobnie W(x) dzieli się przez x−2, więc 2 jest pierwiastkiem wielomianu, więc W(2)=0
ułóż układ równań
W(−1)=0
W(2)=0 i wyznacz a i b
3 paź 20:34