trygonometria
estyi: jak to zrobić?
ile liczb od zera do 2π włącznie spełnia równanie sin 2010x=cos1005x?
3 paź 20:22
think: sin2010x = 2sin1005xcos1005x
2sin1005xcos1005x = cos1005x
2sin1005xcos1005x − cos1005x = 0
cos1005x(2sin1005x − 1) = 0
dalej już potrafisz?
3 paź 20:31
estyi: nie
3 paź 20:59
estyi: x ma być wielokrotności π/2 lub 2/3 π?
3 paź 21:00
think: cos1005x = 0
| | π | |
a cosα = 0 ⇔ α = |
| + kπ |
| | 2 | |
| | π | | π | | 1 | |
1005x = |
| + kπ ⇒ x = |
| + |
| kπ |
| | 2 | | 2010 | | 1005 | |
2sin1005x − 1 = 0
| | 1 | | π | | 5π | |
sinα = |
| ⇔ α = |
| + 2kπ lub α = |
| + 2kπ |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
| | π | |
1005x = |
| + 2kπ ⇒ x = .... |
| | 6 | |
lub
| | 5π | |
1005x = |
| + 2kπ ⇒ x = ... |
| | 6 | |
3 paź 21:05