rozwiąż nierówność
mike: rozwiąż nierówność:
log(x−1)(x+5)>2
Proszę o rozwiązanie krok po kroku z uwzględnieniem dziedziny
3 paź 20:12
vackerman: D: x−1≠1 x+5>0
x≠2 x>−5 x∊(−5, +∞)
3 paź 20:26
vackerman: x+5> (x−1)2
x+5> x2−2x+1
−x2+2x−1+x+5>0
−x2+3x+4>0
Δ=25
x1=−1 x2=−4
x∊(−1,−4)
3 paź 20:32
vackerman: znaczy sie x∊(−4,−1)
3 paź 20:32
think: vackerman a gdzie uwzględniłeś, że podstawa logarytmu jest nieujemna?
3 paź 20:35
mike: to chyba jest źle
3 paź 20:36
think: log(x − 1)(x + 5) > 2
Dziedzina zacznijmy od tego, że podstawa logarytmu jest nieujemna i różna od 1:
x − 1 > 0 i x − 1 ≠ 1 ⇒ x > 1 i x ≠ 2
Teraz liczba logarytmowana, musi być nieujemna, czyli
x + 5 > 0 ⇒ x > −5
Część wspólna to x ∊ (1, 2) ∪ (2 , ∞)
log(x − 1)(x + 5) > 2
log(x − 1)(x + 5) > log(x − 1)(x − 1)2
1o x − 1 ∊ (0, 1)
x + 5 < (x − 1)2
2o x − 1 ∊ (1, ∞)
x + 5 > (x − 1)2
A z tym powinieneś sobie już poradzić.
3 paź 20:40