zadanie optymalizacyjne prowadzące do f. kwadratowej
funkcja: Na prostej o równaniu 2x−3y−6=0 znajdź współrzędne punktu, którego suma kwadratów odległości od
osi układu współrzędnych jest najmniejsza . Bardzo proszę o pomoc
runny: 3y = 2x − 6
Potraktujmy odległość jako funkcję dwóch zmiennych
f(x, y) = x
2 + y
2
Podstawiamy wyliczony y, otrzymując funkcję jednej zmiennej
Pozostaje nam już tylko uproszczenie wyrażenia i obliczenie x dla którego wartość jest
najmniejsza (będzie to współrzędna x wierzchołka otrzymanej paraboli). Następnie podstawiasz x
w miejsce równania na prostą i masz y. Koniec.