podzielnosc wielomianów
karolina: Dany jest wielomian W(x) = (9x2−1)(x2−4x). Podaj przykład wielomianu stopnia pierwszego przez
który jest podzielny wielomian W(x).
Pomocy!:(
3 paź 20:03
mi: rozłóż x2−4x=x(x−4) i masz, żw W(x) jest podzielny przez x−4
3 paź 20:35
karolina: dzięki
3 paź 22:12
Bogdan:
W(x) = (3x − 1)*(3x + 1)*x*(x − 4)
| | 1 | | 1 | |
W(x) = 9(x − |
| )*(x + |
| )*x*(x − 4) |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
W(x) = 9(x − |
| )*(x + |
| )*2x( |
| x − 2) |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
Można podać m.in. takie przykłady:
W
1(x) = 3x − 1, W
2(x) = 3x + 1, W
3(x) = x, W
4(x) = x − 4
ale również:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
W5(x) = x − |
| , W6(x) = x + |
| , W7(x) = |
| x − 2, |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
itd.
3 paź 22:24
RaceDriver09: dziękuję #Bogdan

, dzięki tobie znalazłem nowy sposób na wyznaczanie pierwiastków wielomianów
2 kwi 20:01
Bogdan:
2 kwi 21:26