Rozłóż na czynniki liniowe wielomian W_{(x)}=(x^3+4x-1)^2-16
igor: Rozłóż na czynniki liniowe wielomian W(x)=(x3+4x−1)2−16
3 paź 20:03
igor: @up
3 paź 20:17
igor: @ up up
3 paź 20:46
mi: (x3+4x−1−4)(x3+4x−1+4)=(x3+4x−5)(x3+4x+3)
x3−x+5x−5=x(x2−1)+5(x−1)=x(x−1)(x+1)+5(x−1)=(x−1)(x2+x+5)
(x3−x+3x+3)=x(x2−1)+3(x+1)=x(x−1)(x+1)+3(x+1)=(x+1)(x2−x+3)
3 paź 20:54
igor: dziekuje. nigdy bym nie wpadł na to by włączyć czwórkę do nawiasu
3 paź 21:00
mi: oki
3 paź 21:04
runny: Zawsze mogłeś powymnażać nawiasy, ale sposób
mi jest oczywiście lepszy
3 paź 21:17
mi: przede wszystkim szybszy
3 paź 21:17