W trójkącie równoramiennym ABC mamy |AC|=|BC|=4p{3}.
smmileey: W trójkącie równoramiennym ABC mamy |AC|=|BC|=4√3. Wysokość opuszczona na podstawę trójkąta
jest równa odcinkowi łączącemu środek podstawy z środkiem ramienia trójkąta. Oblicz różnicę
między długością promienia R okręgu opisanego na trójkącie, a promieniem r okręgu wpisanego w
ten trójkąt.
Jedyne co udało mi się zauważyć, to że odcinek łączący środek podstawy ze środkiem ramienia
trójkąta jest równy połowie ramienia trójkąta. Nie wiem co robić dalej.
Proszę o pomoc.
3 paź 19:46
M.:

Nazwij sobie C
Δ
A B
Oraz punkty przecięcia z okręgiem: na boku AB D, na BC E i na CA F
Zgodnie z zasadą o równości odcinków stycznych:
BD=BE
CE=CF
AF=AD
Zauważ więc,że wszystkie boki są sobie równe. Trójkąt jest równoboczny.
r=1/3 wysokości trójkąta równobocznego
R=2/3 wysokości
3 paź 20:23
smmileey: | | 2√3 | | 4√3 | |
Z tego co piszesz wynika, że r= |
| , a R = |
| , czyli różnica |
| | 3 | | 3 | |
W odpowiedziach podają 10
√3 − 12.
3 paź 20:30