Pole trójkąta prostokątnego o kącie ostrym α jest równe P. Oblicz promień R koła
smmileey: Pole trójkąta prostokątnego o kącie ostrym α jest równe P. Oblicz promień R koła opisanego na
tym trójkącie.
Nie mam na to pomysłu, proszę o pomoc.
3 paź 19:35
smmileey: Krystian, pisz to szybciej
4 paź 23:03
Pani Ł.: Zrób sobie rysunek:
a,b − przyprostokątne, c − przeciwprostokątna
c
2=a
2+b
2
1/2ab=P => a=2P/b
sinα=b/c => b=csinα
c
2=a
2+b
2
c
2 = (2P/b)
2+(csinα)
2
c
2 = (2P/csinα)
2+(csinα)
2
c
2 = 4P
2/c
2sin
2α+c
2sin
2α
....
4 paź 23:09
Bogdan:
| | 1 | |
Pole P = |
| *2Rsinα*2Rcosα ⇒ P = R2sin2α ⇒ R = √ P / sin2α |
| | 2 | |
4 paź 23:28
smmileey: świetnie, oba świetnie, Bogdan widzę się wiele nie oliczył
4 paź 23:34
Eta:
c= 2R
ze wzoru sinusów
| | b | |
|
| = 2R => b= 2R* cosα
|
| | sinβ | |
bo: sinβ= cosα
P= 2R
2sinα*cosα , 2sinα*cosα= sin2α
P= R
2*sin2α
4 paź 23:34
smmileey: Eta, też mi się podoba, tyle, że jeszcze nie było wzoru sinusów u nas
4 paź 23:36