W okrąg o promieniu 5 wpisano trójkąt prostokątny
smmileey: W okrąg o promieniu 5 wpisano trójkąt prostokątny. Oblicz pole P tego trójkąta, gdy cosinus
| | 1 | |
jednego z kątów ostrych jest równy |
| . Wynik zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku. |
| | 3 | |
Nie wiem, czy gdzieś robię błąd, ale mój wynik różni się od tego w odpowiedziach.
Przeciwprostokątna (2r) ma długość 10.
| | 1 | | a | |
cosα= |
| ⋀ cos α = |
| , gdzie a jest przyprostokątną przy kącie α. |
| | 3 | | 2r | |
Zatem:
| a | | 1 | | 10 | |
| = |
| , z tego a= |
| . |
| 2r | | 3 | | 3 | |
| | 20√2 | |
Z twierdzenia Pitagorasa b= |
| . |
| | 3 | |
| | 1 | | 200√2 | |
A więc pole P= |
| *a*b= |
| ≈15,7 |
| | 2 | | 3 | |
Odpowiedź do zadania głosi: P= 5,3
Czy zrobiłem gdzieś błąd, jaki?