Wyznacz miejsca zerowe ciągu....
domcia: Pomóżcie pilne!
Wyznacz miejsca zerowe ciągu:
an= 2n2−6n−8
Który wyraz ciągu (an) jest równy x?
an=(n2−3)(n2−9)(n+5) gdzie x=0
Ile wyrazów ciągu (an) jest mniejszych od m?
an=7n−6 gdzie m=2
3 paź 19:31
gremlin: sama rób life is brutal

3 paź 19:33
gremlin: to nie ja

3 paź 19:35
Kejt: an= 2n2−6n−8
2n2−6n−8=0?
a=2 b=−6 c=−8
Δ=36+64=100
√Δ=10
n1=...
n2=...
3 paź 19:36
domcia: spadaj stąd capie xD

3 paź 19:36
Kejt:
an=(n2−3)(n2−9)(n+5) tak ma być?
3 paź 19:38
domcia: o dzięki bardzo
3 paź 19:39
domcia: no dokładnie
3 paź 19:39
Kejt: Napisałam Ci odpowiedź, a ty mnie jeszcze wyzywasz...?
3 paź 19:40
Kejt: an=(n2−3)(n2−9)(n+5)=(n+√3)(n−√3)(n−3)(n+3)(n+5)
i teraz każdy z tych nawiasów do zera przyrównać.. i liczysz.
warunek:
n∊N
zastanawiam się, czy całkowite też mogą być..
3 paź 19:42
domcia: To nie do ciebie

do gremlina xD
3 paź 19:43
Kejt: to nie ja pisałam.. ktoś się znów "bawi".. zaraz się tym zajmą.
3 paź 19:44
domcia: I tak nie łapie drugiego zadania..

/
3 paź 20:06
Kejt: jest równy x. x=0 więc całe wyrażenie trzeba do zera przyrównać.
3 paź 20:08
domcia: yhm no ok całe wyrażenie = 0 , w odpowiedzi mam ze napisane a3 no i ok jakby 3 podstawić pod n
to ładnie wyjdzie wszystko no ale jakby coś to jak doszłam do tego ze to jest 3
3 paź 20:15
Kejt: n−3=0
n=3
czyli miałam rację. każdy nawias przyrównujesz do zera. a n należy do zbioru licz naturalnych,
czyli eliminujesz wszystkie oprócz n=3.
3 paź 20:17
domcia: aha

ok wielkie dzięki

A da się coś zrobić z tym :
Ile wyrazów ciągu (an) jest mniejszych od m?
an=7n−6 gdzie m=2
3 paź 20:21
Jack:
7n−6<2 poszukaj max. liczby n∊N spełniającej nierówność.
3 paź 21:26
23 maj 19:05
Adrian: Obliczyć miejsce zerowe o podanym wzorze ogólnym
23 maj 19:07
Adrian: Obliczyć miejsce zerowe o podanym wzorze ogólnym
23 maj 19:07
lucyna:
8 wrz 17:45