pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!
ratatuj: wykonaj wykres funkcji f(x)=sinx * | sinx | + cosx* | cosx |
dla x od − 52π do 52 obustronnie domknięty
3 paź 19:19
xxx: jak przekształcić wzór tej funkcji
3 paź 19:30
ratatuj: pomocy
3 paź 19:43
pomocny: Musisz rozważyć 4 przypadki
1 ) sinx=>0
cosx=<0
f(x)= sin2x−cosx
f(x)=−(cosx−sinx)
korzystając ze wzoru cos2α=cosα−sin2α
otrzymujesz f(x)= − cos2x
2) sinx=>0
cosx=>0
f(x)=1
3) podobnie jak pierwszy
sinx=<0
cosx=>0
f(x)= cos2x−sin2x= cos2x
4) sinx=<0
cosx=<0
f(x)=−1
3 paź 20:02
pomocny: przepraszam, poprawię kilka literówek
Musisz rozważyć 4 przypadki 1 ) sinx=>0 cosx=<0 f(x)= sin2x−cos2x
f(x)=−(cos2x−sin2x)
korzystając ze wzoru cos2α=cosα−sin2α otrzymujesz f(x)= − cos2x
2) sinx=>0 cosx=>0 f(x)=1
3) podobnie jak pierwszy sinx=<0 cosx=>0 f(x)= cos2x−sin2x= cos2x
4) sinx=<0 cosx=<0 f(x)=−1
3 paź 20:05
ratatuj: a potem te cztery przypadki umieścić na jednym wykresie?
3 paź 20:06
pomocny: tak
3 paź 20:08
ratatuj: jak narysowac na wykresie −cos2x?
3 paź 20:10
ratatuj: z minusem no to prosto ale chodzi o cos2x
3 paź 20:10
pomocny: cos2x oznacza, że to co mieści się od 0 do π, ma byc narysowane w tak jakby pomnijeszeniu
czyli od 0 do 1/2π
3 paź 20:13
ratatuj: dziękuję
3 paź 20:20