Jak rozwiązać taki wielomian? x^4+6x^3-2x^2-31x+6=0
pepe: x4+6x3−2x2−31x+6=0
Jak rozwiązać taki wielomian?
3 paź 18:49
Adex: shcemat hornera zastosować 2 razy, potem obliczyć delte. 4 rozwiązania będą − no chyba, że się
ponakładają to mniej.
1. Schemat hornera
2. Schemat hornera (po drugim razie zostanie już tylko wielomian kwadratowy)
3. Obliczasz delte, miejsca zerowe
4. podajesz rozwiązania.
3 paź 18:51
pepe: ale przez jaki dwumian mam podzielić ten wielomian wg schematu hornera?
3 paź 18:55
Godzio:
x−2 albo x+3
3 paź 18:57
pepe: Dlaczego?
3 paź 18:57
Adex: szukasz liczby która wyzeruje ten wielomian . Szukaj jej wśród dzielników ostatniej cyfry − 6,
czyli moga to byc 1,−1, 2,−2, 3,−3, 6,−6
3 paź 18:59
pepe: wiec dlaczego tylko dwie możliwości? czy moge go podzielić przez x−"każdy dzielnik 6" ?
3 paź 19:01
Adex: mozesz.. ale godzio dal Ci najprawdopodobniejsza opcje
3 paź 19:02
Eta:
kandydatami na pierwiastki całkowite są: −1, 1, −2, 2, −3, 3, −6, 6
sprawdzając okaze się,że:
W(2)=0
dzieląc schematem Hornera przez ( x −2)
1 6 −2 −31 6
2 2 16 28 −6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 8 14 −3 0
W(x) = ( x −2)(x3 +8x2 +14x −3)
kandydatami na pierwiastki całkowite P(x)= ( x3+8x2 +14x −3) są : 1, −1 3, −3
P(−3) =0
podziel: ( x3 +8x2 +14x −3 ) : ( x +3)= x2 +5x −1
otrzymasz rozkład: W(x)= ( x−2)(x+3)( x2+5x−1)=0
dla x2+5x−1=0 −−−− policz deltę
dokończ.......
3 paź 19:05