Równania wielomianu
Inet: Hey

Mam do rozwiązania równanie wielomianu, ale troche nie wime jak

. Proszę o pomoc
3x
4−10x
3+10X−3=0
3 paź 18:48
Adex: 1. schemat hornera
2. Zostanie już wielomian kwadratowy −> obliczasz delte, miejsca zerowe i podajesz rozwiązania.
3 paź 18:52
Inet: po użyciu schematu otrzymałam:
3x3−7x2−7x+3=0
Ale co dalej mam zrobić?
3 paź 19:03
Adex: jeszcze raz schemat hornera
3 paź 19:04
Inet: Ok wyszło mi 3x2+2x−1=0
Nastepnie obliczyłam deltę =16
√z delty = 4
I obliczyłam
x1 = −3
x2 = 1
Dobrze?'
3 paź 19:17