ciągi
anna: ciąg (an) jest określony wzorem an=2n−6.średnia arytmetyczna wyrazów a4, a5 ia6 jest równa
a.4 b.5 c.7,5 d.12
3 paź 18:44
Lilija: Po prostu wyliczasz kolejne wyrazy ciągu (pod n podstawiasz numer kolejny ciągu). Potem ich
sumę dzielisz przez ilość (czyli 3).
3 paź 18:47
think:
| | a4 + a5 + a6 | |
Średnia arytmetyczna to |
| = ale korzystamy z własności ciagu |
| | 3 | |
| | 2a5 + a5 | |
arytmetycznego i wiemy, że a4 + a6 = 2a5 stąd średnia to |
| = a5 |
| | 3 | |
a
5 = 3*5 − 6 = ...
3 paź 18:48