Trygonometria
Paulina: Oblicz pozostale wart. f. trygonometrycznych kąta α, gdy tg α= 2 √6 i 180 stopni< α < 270
stopni.
Jak mam tu obliczyć sin i cos?
3 paź 18:43
Paulina: pomocy!
3 paź 18:55
Anna: pomagam
3 paź 19:02
Paulina: siedzę nad tym i siedzę. Pewnie trzeba to z układu równan, ale chciałabym, żeby ktoś mi to
rozwiązał, bo niestety równań nie umiem.
3 paź 19:11
Anna:
sin
2α + cos
2α = 1 Rozwiązujemy ten układ równań.
sinα = 2
√6cosα
(2
√6cosα)
2 + cos
2α = 1 ⇒ 24cos
2α + cos
2α = 1 ⇒
| | 1 | |
25cos2α = 1 ⇒ cos2α = |
| (III ćwiartka!) |
| | 25 | |
| | 1 | | 2√6 | |
sinα = 2√6 * (− |
| ) = − |
| |
| | 5 | | 5 | |
3 paź 19:13
Paulina: dzięki
3 paź 19:19
Anna:
3 paź 19:21