matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja homograficzna
xyz:
We wspólnym układzie współrzędnych narysuj wykres funkcji f(x) = x
2
oraz g(x) = 1/x , a następnie zilustruj zbiór rozwiązań nierówności x
2
≤ 1/x. Rozwiąż tę nierówność algebraicznie
3 paź 18:06
k:
z=x
3
12 sty 21:17