fakultet
help: Zadnka z fakultetów:
Określ liczbe rozwiązań równania w zaleznosci od parametru m.Dla jakich m równanie to ma dwa
pierwiastki nalezace do przedziału (−2,4)
x
2−2mx+m
2−1 = 0
Obliczam Δ
x = 4m
2−4(m
2−1) = 4.
co dalej

?
3 paź 18:05
Lilija: Obliczasz x1 i x2 , bo masz √Δ=2.
3 paź 18:16
help: to x1=m+1
x2=m+2
i co dalej?
3 paź 18:26
Godzio:

dla m ∊ R równanie ma 2 pierwiastki,
aby rozwiązać drugą część zadania musi być warunek:
f(−2) > 0
i
f(4) > 0
3 paź 18:29
Lilija: z warunków zad.:
x
1<−2 i x
1>4
x
2<−2 i x
2>4
w koniunkcji. Oblicz, powinno być dobrze
3 paź 18:29
help: a nie powinno byc :
x1<−2 i x1<4 ?
x2<−2 i x2<4
3 paź 18:39
Lilija: Przepraszam, napisałam odwrotnie. Powinno być:
x
1>−2 i x
1<4
x
2>−2 i x
2<4 sorki
3 paź 18:43