rozwiąż nierówność tryg.
xyz: Rozwiąż nierówność (moduł z cosx) * (cosx− cos π4)≥0 dla x od −π do π obustronnie
domkniętego
3 paź 18:03
zizb: od czego można tu zacząć?
3 paź 18:16
Godzio:
| | π | |
|cosx|(cosx − cos |
| ) ≥ 0 |
| | 4 | |
|cosx| ≥ 0
więc trzeba olbiczyć kiedy
| | π | | π | |
x = |
| + 2kπ v x = − |
| + 2kπ |
| | 4 | | 4 | |
dodatkowo sprawdzamy kiedy |cosx| się zeruje
| | π | | π | |
cosx = 0 ⇒ x = |
| v x = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | |
Odp: x ∊ <− |
| , |
| > ∪ {− |
| , |
| } |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
3 paź 18:26
Daria: Wszystko bardzo fajnie i przejrzyście, ale po co sprawdzamy, kiedy ten cos się zeruje?
22 kwi 10:11