Rozwiaz rownanie
zajkos.: x3+x−2=0
niby latwe ale nie mam pomyslu..
3 paź 17:50
zajkos.: tam jest x2
3 sory
3 paź 17:55
zajkos.: x3
3 paź 17:56
ann: (x−1)(x2+x+2)=0 ⇒ x=1
3 paź 17:58
zajkos.: to zrobilas jakims wzorem czy bez niczego na to wpadlas?

bo zadna metoda mi cos takiego nie wychodzi..
3 paź 18:01
zajkos.: up...rozpisze ktos ten przyklad?
3 paź 18:09
AS:
x3 + x − 2 = x3 − x + x + x − 2 = (x3 − x) + (2*x −2) =
x*(x2 − 1) + 2*(x − 1) = x*(x − 1)*(x + 1) + 2*(x − 1) =
(x − 1)*(x 2 + x + 2)
3 paź 18:22
Adex: znasz schemat hornera? Poszukaj na internecie. Potem tylko delte wyliczyć i gotowe.
3 paź 18:23
alex: W jaki sposób tutaj zastosować schemat Hornera? zawsze myślałem, że dotyczy on dzielenia
wielomianu Wx przez x−c
3 paź 18:30
Lilija: przecież x
3+x−2 to wielomian
3 paź 18:31
alex: i po co go dzielić? przecież zadanie dotyczy rozwiązania go, inaczej rozłożenia na czynniki
3 paź 18:36
Lilija: Wydaje mi się, że obie metody są dobre. Każdy robi tak jak lubi. Ja osobiście wolę Hornera.
3 paź 18:37
alex: No tak ale czy mogłabyś wytłumaczyć w jaki sposób zastosować tutaj schemat?
3 paź 18:38
Lilija: Wiesz na czym on polega? Wystarczy sprawdzić dla 1 (według Twoich oznaczeń: c=1). Nie wiem jak
to konkretnie wytłumaczyć. Po prostu go używasz. Poszukaj na Google.
3 paź 18:40
lemurek: Tyle że Schematem Hornera możesz jakiś większy wielomian dzielić bez końca − więc koncepcja
trochę dziwna

Stosuj metodę od ASa lub wymierne pierwiastki wielomianu
3 paź 19:19
zajkos.: schemat znam

ale mi chodzilo o cos takiego co zrobil as...dzieki

proste bylo...czasami mi sie wydaje ze jestem idota
3 paź 19:19
boniek: pzpn
18 paź 01:51