Proszę o pomoc
aaaguuniaaaa: Po dwóch kolejnych obniżkach cen, za pierwszym razem o 10% i za drugim razem o 20%, płaszcz
kosztuje 360 zł. Wynika z tego, że płaszcz przed obniżkami kosztował ?
Powinno wyjść 500 zł.
3 paź 17:47
dero2005: x − cena początkowa
x−0,1x − pierwsza obniżka
(x−01x)*0,2 − druga obniżka
Równanie x−0,1x−(x−01x)*0,2 = 360
0,72x = 360
x = 500
3 paź 22:05
Bogdan:
c − cena początkowa
| | 360 | |
c*0,9*0,8 = 360 ⇒ c = |
| = 500 |
| | 0,72 | |
3 paź 22:14
Gustlik: Można też proporcją i "od tyłu":
360 zł − cena po dwóch obniżkach
360 zł − 80 %
x zł − 100 %
| | 360*100 | |
x= |
| =450 zł − to cena po I obniżce
|
| | 80 | |
450 zł − 90 %
x zł − 100 %
| | 450*100 | |
x= |
| =500 zł − to cena początkowa.
|
| | 90 | |
Podaję ten sposób, bo wielu uczniów lubi rozwiązywać procenty proporcjami, jest to sposób
zrozumiały, nieskomplikowany, a przede wszystkim "bezpieczny", bo nie ma problemu: kiedy
dzielić przez 100 %, a kiedy mnożyć. Ja też lubię ten sposób, choć jest nieco dłuższy od
sposobu Bogdana, a właściwie jest tylko nieco więcej pisania, czasowo nie zawsze wychodzi
dłużej, bo nie trzeba sie zastanawiać nad wspomnianym mnożeniem/dzieleniem przez 100 %.
4 paź 01:35