Potęgi o wykładniku wymiernym
Piotras: Witam proszę o pomoc w obliczeniu, nie daję rady, nie wiem co skąd się bierze, ciężko mi to
zrozumieć. −5/3 i 1/4 to są wykładniki potęgi.
27−53+(116) 14=
3 paź 17:40
mila: jezeli wykładnik jest ujemny to w liczniku będzie 1 wzory musisz sie nauczyć
jezeli wykładnik jest ułamkiem
np 2
3/4=
4√23
jezeli wykładnik jest ujemnym ułamkiem
spróbuj teraz
3 paź 17:58
Piotras: ok, zaraz spróbuję, dzięki za informacje, właśnie o taką pomoc mi chodziło
3 paź 18:13
Piotras: Doszedłem do takiego momentu, nie wiem co dalej, czy to już koniec i w ogóle czy dobrze:
=1243 + 4√12
3 paź 18:41
think: no teraz to tylko wspólny mianownik żeby te ułamki dodać
2 gru 22:39
think: a swoją drogą 4√1 = 1
2 gru 22:39