Wyznacz x, tak aby liczby x+3, x^2+3x,11x-2 były w podanej kolejności wyrazami r
ann: Wyznacz x, tak aby liczby x+3, x2+3x,11x−2 były w podanej kolejności wyrazami rosnącego ciągu
geometrycznego o wyrazach całkowitych.
11x−2
x+3,x2+3x,11x−2 ⇒ −−−−−−− = x2+3x / *(x+3)
x+3
11x−2=x3+6x2+9x
x3+6x2−2x+2=0
dobrze kombinuję?
3 paź 17:33
ann: @up
3 paź 18:00
pro: Wyznacz x, tak aby liczby x+3, x2+3x,11x−2 były w podanej kolejności wyrazami rosnącego
ciągu geometrycznego o wyrazach całkowitych.
x+3, x2+3x,11x−2
(x2+3x)2=(11x−2)*(x+3)
3 paź 18:04