rozkład wielomianów na czynniki... HELP ME!
emes: rozłóż wielomian na czynniki jak najniższych stopni
b) −4x3 −4x2 +3x
c) 3x5 −4x4 +4x3
g)(9x2−12x+4) (3x2−4x+4)
błagam pomóżcie.
3 paź 17:26
Godzio:
b) −x(4x2 + 4x − 3) −− licz deltę pierwiastki x1 i x2 zapisz w postaci:
−4x(x − x1)(x − x2)
c) x3(3x2 − 4x + 4) −−− analogicznie jak wyżej
d) (9x2 − 12x + 4)(3x2 − 4x + 4) = (3x − 2)2(3x2 − 4x + 4) −− tak samo delta i pierwiastki
3 paź 17:30
emes: dzięki wielkie Godzio ! ! !
3 paź 17:41
mila: wyciagam x przed nawias x(−4x
2−4x+3}
−4x
2−4x+3 =0 a=−4 b=−4 c=3
Δ=b
2−4ac
Δ=16−4*(−4)*3
Δ=16+48
Δ=64
| | −b+√Δ | | −(−4)+8 | | −3 | |
x1= |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | −8 | | 2 | |
| | −b−√Δ | | −(−4)−8 | | 1 | |
x2= |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | −8 | | 2 | |
| | 3 | | 1 | |
−4x2−4x+3=−4(x+ |
| )(x− |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 1 | |
mnożymu przez x .który był przed nawiasem i otrzymujemy −4x(x+ |
| )(x− |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
3 paź 17:44
Karola: 9x3 −12x
12 gru 18:28