Wektory
Dwiekropki:

Proszę o jakąś podpowiedź.
Dane są 3 niewspółliniowe pkt A, B i C oraz okt P leżący na prostej BC. Wyznacz wektor Ap za
pomocą wekt AB i AC
nie będę pisała strzałek nad wektorami bo za dużo pracy.. Oto moje rozwiązanie..
AP= ?AB + ?AC
a więc:
AP=AB+BP i jednoczesnie
AP=AC+CP
i dodajemy te r−nia stronami:
2AP=AB+AC+BP+CP
teraz trzeba pozbyć się BP+CP
więc: BP= AP−AB
CP= AP−AC
Podtsawiamy do wczesniejszego r−nia i wychodzi:
2AP=AB+AC+AP−AB+AP−AC
0=0 CZYLI MASŁO MAŚLANE.. ; /
Proszę o jakąś podpowiedź.
3 paź 17:04
Jack:
AP=AB + AC ?
3 paź 17:07
Jack:

Zauważ, że |AA'|=2|AP| oraz że, wektor AA'= wektor AB + wektor AC
3 paź 17:12
Dwiekropki: tam są znaki zapytania.. czyli że AP= cośAB+cośAC ..zaraz będę kombinować czy coś wyjdzie.. : )
dziękuję.
3 paź 17:25
Jack:
ok

powodzenia!
3 paź 17:26
Dwiekropki: Ale momencik..! Przecież P nie musi być w połowie BC.. tylko to jest dowolny punkt.. i jeśli
narysujemy nie w połowie BC to nie wyjdzie już równoległobok ..
3 paź 17:29