Na osi OX znajdź taki punkt P, aby pole trójkąta ABP było=8
Lukas: Dane są punkty A=(3,2) i B=(5,2). Na osi OX znajdź taki punkt P, aby pole trójkąta ABP
było równe 8.
3 paź 16:55
ce es: wzór herona + wzór na długość odcinka w ukladzie współrzędnych koniec.
3 paź 17:17
ce es: Wzór herona
P = √p(p−a)(p−b)(p−c) gdzie p = połowa obwodu
3 paź 17:20
Jack:
miałeś już wyznaczniki Lukas?
3 paź 17:21
Lukas: to znaczy? bo pierwszy raz słyszę o wzorze herona

Czy jest jakaś prostsza metoda? Pozdrawiam
3 paź 17:43
Godzio:

Moim zdaniem nie ma takiego punktu, bo wysokość musiałaby się równać 16 a tu widać że nigdy tak
nie będzie
3 paź 17:53
Lukas: przepraszam B=(−2,4)....
3 paź 17:55
Lukas: problem w tym, że dalej nie wiem jak to rozwiązać...
3 paź 18:05