Logarytmy
arni.: Mam Problem z logarytmem
491−log714 + 9−log32 =
3 paź 16:45
Jack:
| 491 | |
| +9log312, zamień 49 na potęgę 7 oraz 9 na potęgę 3 i skorzystaj |
| 49log7 14 | |
z tego: a
loga b=b
3 paź 16:47
arni.: ale jak
3 paź 16:59
Kejt: wzór na zmianę podstawy logarytmu:
3 paź 17:00
Jack:
np. 25log5 3=52*log5 3=5log5 32=32=9
Zdaje się że ten wzór, Kejt, nie jest tu potrzebny.
3 paź 17:03
arni.: a c jest jaką liczbą
3 paź 17:04
arni.: spoko, dzieki
3 paź 17:04
Kejt: hmm.. w takim razie robiłam takie zadania na piechotę zawsze
3 paź 17:04
arni.:
3 paź 17:06
Jack:
3 paź 17:07
arni.: Mam jeszcze pytanie, a jak zrobic taki przyklad: 3
2−log32 =
3 paź 17:10
Jack:
tak, jak ja z 49 powyżej. Przeanalizuj to. Odejmowanie w wykładniku to dzielenie potęg o tej
samej podstawie...
3 paź 17:13
arni.: dzieki, sorry ze takie zadaje pytania glupie a co z tym bys zrobil: 2log425 =
3 paź 17:17
Jack:
np loga2 b= 12loga b=loga √b
3 paź 17:19